werkbezoek CDA Hattem

Werkbezoek CDA aan Biljartvereniging Dos Hattem

Werkbezoek CDA Dos Hattem |Ondersteuning gevraagd aan de Gemeente Hattem voor een nieuw af te sluiten lening voor het gebouw, ook de Coronaperikelen speelden in deze brief een rol.

Werkbezoek CDA Hattem |Harry Kremer (fractielid) en Sigrid Mulder (steunfractielid) bezoeken de vereniging

Werkbezoek CDA Hattem. In juni ontving de Raad een brief van biljartvereniging DOS waarin ondersteuning werd gevraagd aan de Gemeente Hattem voor een nieuw af te sluiten lening voor het gebouw. Daarbij speelden ook de Coronaperikelen in deze brief een rol. Namens het CDA gingen Harry Kremer (fractielid) en Sigrid Mulder (steunfractielid) op bezoek bij de vereniging om de achtergrond van deze brief beter te begrijpen en kennis te maken met deze vereniging.
Zij werden ontvangen door penningmeester Bergman die hen graag rondleidt door verenigingsgebouw “De Triangel”. Dit gebouw werd twintig jaar geleden samen gebouwd met Fanfarekorps Ons Genoegen. Bergman: “Nog steeds is er een heel prettige samenwerking tussen de beide verenigingen”.

Anders dan bij veel andere verenigingen, maakt DOS geen aanspraak op subsidiemogelijkheden. Bergman: “Al die jaren houden we onze eigen broek op. Door investeringen in zonnepanelen en LED verlichting zijn de energiekosten flink gedaald. Maar mede door regelgeving wordt het steeds lastiger om kostendekkend te draaien.” 

Sinds 1 juli kan er weer gebiljart worden in “De Triangel”.

Sinds 1 juli kan er weer gebiljart worden in “De Triangel”. Dat is in economische zin zeer prettig omdat de vereniging haar barinkomsten moest missen. Dit zijn inkomsten die toch een deel van de begroting goed maken.
Maar belangrijker nog: het sociale aspect kan weer worden opgepakt. De bestuursleden Jan Pot, Gerard Liefers en Bert Bergman leggen uit dat de vereniging ook echt een plek is voor ontmoeting tussen – veelal – gepensioneerden. . “Ik heb mijn dagelijkse loopje naar de club gemist”, bekent Gerard Liefers. “Mensen kunnen hier elke dag in- en uitlopen tussen 12 uur ’s middags en half 12 ’s avonds. Er is altijd wel iemand om een biljartje mee te leggen, een praatje mee te maken of om een kopje koffie te drinken rond de bar”, aldus Liefers.

Ouderen blijven actief

Voorzitter Jan Pot legt uit dat biljarten juist ook voor ouderen een mooie manier is om actief te blijven: “er wordt echt wat gevraagd van je concentratievermogen, de oog- handcoördinatie, je verstand en je wisselt tussen staan en zitten.”   
Incidenteel is er een overleg tussen Stichting Welzijn Hattem: “dan komt er ook wel het verzoek of wij eens iemand kennis kunnen laten maken met de vereniging. Zo hebben we weleens iemand achter de begonia’s weg kunnen trekken”, lacht Pot.

Maar er wordt ook op niveau gebiljart: “ we doen goed mee in de competitie en je kunt hier ook biljartlessen volgen”, vertelt Bergman. Om er aan toe te voegen dat je je zeker niet moet laten afschrikken door de verschillende niveaus: “hoog en laag speelt door elkaar en met elkaar, ieder heeft een eigen uitdaging op zijn niveau.”

in sociale zin toegevoegde waarde voor Hattem.

Het CDA was blij verrast hoe familiair de sfeer bij de biljartvereniging is. Zij heeft zeker ook in sociale zin een toegevoegde waarde voor Hattem. Maar ook de prestaties niet vergetende! Binnen de huidige kaders kan er niet een makkelijke oplossing worden gevonden voor de financiële vraag van DOS. Mede namens de Raad zal Harry Kremer met het bestuur van DOS op zoek gaan naar een  oplossing.